De lente is begonnen, wat eet je dan? Volgens auteur Ross Dobson zouden wij er goed aan doen de natuurlijke cyclus van de seizoenen te respecteren in ons eetpatroon. Volgens hem komen bepaalde groentesoorten voor in specifieke periodes om ons lijf door deze klimaatomstandigheden heen te helpen. Geïntrigeerd door zijn gedachtegoed ga ik aan de slag met dit kookboek.

In de introductie van het boek worden vele argumenten genoemd waarom koken met seizoenen goed zou zijn. Zo wordt het concept ‘voedselkilometers’ besproken en beargumenteerd dat lokaal geproduceerde groenten rijker van smaak zijn. Het zijn interessante overwegingen en stof tot denken. De tekst is zeer overzichtelijk opgesteld en leest makkelijk weg.

De uitleg over de maten is duidelijk. Duidelijk wordt weergegeven hoeveel ml inhoud de lepels hebben, hoe vol of afgestreken zij zijn en zo voorts. Zo ontstaat zo min mogelijk verwarring en is de slagingskans van de recepten groot. De recepten zelf zijn in verhaalvorm geschreven. Dit is fijn om te lezen maar lastiger wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat met een recept. Tijdens het koken is het hierdoor soms lastig een bepaalde stap snel terug te vinden waardoor het verhaal steeds weer opnieuw gelezen moet worden.

Het boek is opgedeeld in de vier seizoenen. Elk seizoen heeft een korte introductie waarin de staat van de natuur in deze periode wordt besproken en welke groenten geschikt zijn om te eten. Wat mij betreft hadden deze informatieve gedeeltes iets langer gemogen of een tabel toegevoegd kunnen worden met alle groenten per seizoen. Maar gezien de functie van dit boek niet is om te informeren maar om recepten aan te leveren, dient dit boek zeker zijn doel. Er is een ruime keus aan recepten zowel vlees, vis als vegetarisch. Ik besluit de salade van zoetzure groenten en gemarineerde tahu te maken, een heerlijk fris gerecht vol van smaak en niet moeilijk te maken. Mijn volgende gerecht weet ik ook al: de spinzaiecurry met kaas klinkt ook overheerlijk!

Tip: Meer informatie en seizoensgroenten opzoeken kan via de groente- en fruitkalender van MilieuCentraal.

Titel: Koken met de seizoenen
Subtitel: Eenvoudige recepten met biologische seizoensproducten
Auteur: Ross Dobson
Prijs: €13,95 (maar vanaf €9,- tweedehands en ook te huur bij de openbare bibliotheek)
Uitgever: Veltman
ISBN: 9789059209039

 

Dit is een artikel in het kader van MyStyleMyStyle is een groep jongeren die duurzame producten en diensten test. Van fashion tot food en van gadgets tot beauty, wij testen het voor je uit!

Alle reviews en nog veel meer vind je op Facebook en Twitter.

Heeft dit artikel je geholpen? ja | nee