Ramon Beuk neemt je in zijn boek, wat van fair komt, mee op wereldreis. In vogelvlucht leer je de uithoeken van de wereld(keuken) kennen.

Niet alleen de culinaire praktijken worden beschreven maar ook krijg je een inzicht in het leven van de mensen, de fairtrade boeren. De verhalen zijn leuk en leesbaar geschreven en bevatten interessante achtergrondinformatie. Zo beschrijft het hoofdstuk over Thailand de initiatieven van fairtrade om te investeren in stieren zodat de rijst naast fairtrade ook het EKO keurmerk kan krijgen (gezien de stier voor biologische mest zorgt). De verhalen worden nog eens verrijkt met veel mooie, grote, kleurrijke foto’s

Waar het boek inspirerend is op het gebied van achtergrondinformatie, is het tegenovergestelde het geval betreft recepten. Het boek komt om van de vleesrecepten en voor deze vegetariër is dat erg demotiverend. Mijn favoriete gerecht (maar dus één van de weinige opties) komt uit het hoofdstuk ‘Guatemala’ en is een salade van o.a. zoete aardappel, mango, appel, avocado en druif. Ondanks dat de voorbereidingstijd ruim wordt onderschat smaakt de salade heerlijk zoet en fris. Vreemd is alleen dat ik niet kan ontdekken welke ingrediënten nou precies van een fairtrade afkomst (moeten) komen. In de winkel zijn ook geen eerlijke varianten van deze ingrediënten te vinden.

Uiteindelijk heb ik door het boek meer inzicht gekregen in de situatie van fairtrade boeren over de hele wereld en één lekker en gezond recept opgedaan. De herlees-waarde is voor mij echter erg laag maar misschien dat het boek voor vleeseters en flexitariers wat meer biedt. Ik gok van wel, gezien het boek kookboek van het jaar 2009 is geweest.

Titel: Wat van fair komt
Auteur: Ramon Beuk
Prijs: €19,95 (maar ook tweedehands voor minder te verkrijgen)
Uitgever: Fontaine
ISBN: 9789059563179

Meer info
Meer weten over tv-kok, spreker en schrijver Ramon Beuk? Bezoek zijn officiële website.
Meer over Fair Trade Original vind je op fairtrade.nl

Dit is een artikel in het kader van MyStyleMyStyle is een groep jongeren die duurzame producten en diensten test. Van fashion tot food en van gadgets tot beauty, wij testen het voor je uit!Alle reviews en nog veel meer vind je op Facebook en Twitter.

Heeft dit artikel je geholpen? ja | nee