Zestien februari vond het kledingruil event van Dress to Improve plaats in Utrecht. Fair Fashionista was erbij!

Kledingruilevent
Aan de deur betalen we €5,-. Dit bedrag gaat naar de Fair Wear Foundation en levert ons een muntje op om aan de bar uit te geven. We zijn vroeg maar in de rekken zijn nu al leuke kledingstukken te spotten. Bij de inlever tafel is het mogelijk kledingstukken in te wisselen voor punten. Afhankelijk van het product, ontvang je één, twee of drie punten. Met mijn hand vol met punten wil ik gelijk aan het shoppen slagen maar eerst worden we bijeen geroepen voor een welkomstwoord.

Dress to Improve
De jonge organisatie, Dress to Improve, organiseert kledingevents. Tijdens deze events kun je een nieuwe outfit scoren zonder dat het ten kosten gaat van jouw portemonnee en van degene die de kleding maken. Hun motto:
BE AWARE: Ken het verhaal achter je kleding en weet dat er een alternatief is
DARE TO WEAR: Durf eerlijke en/of tweedehands kleding te dragen
AND SHARE: Vertel het rond aan anderen en probeer zelf actief een steentje bij te dragen.

Shoppen!
Nadat de dames zich hebben voorgesteld, keren we terug naar de rekken. Meteen kom ik al leuke kledingstukken tegen, de kwaliteit is een stuk beter dan ik had verwacht van andermans ‘afdankertjes’. Om de zoveel minuten komen er nieuwe mensen binnen en verschijnen nieuwe kledingstukken in de rekken, dit houdt het spannend. Het contact tussen de shoppers is ook anders dan ‘normaal’ winkelen, soms krijg je opmerkingen als “hey, dat shirt komt van mij” of “wow wat een mooie vondst!”

En meer
Naast de kledingruil vonden ook interessante presentaties plaats. Zo kwam Lynsey Dubbeld, schrijfster van het boek ‘Mode voor Morgen‘, iets vertellen over duurzame kleding en presenteerde Ester haar eerlijke label ‘Traced Good‘. Ook stond er een kraam van Remix Greenwear, upcycled accessoires. Twijfels over een kledingstuk? Geen probleem! Aan de ´upcycle tafel´ was het mogelijk om kledingstukken te vermaken tot nieuwe outfits en de hele dag was styliste Ashna Chhatta aanwezig. Met een opleiding modestyling en een blog over stijlvolle vrouwen kon zij goed adviseren hoe de ´nieuwe´ kledingstukken gecombineerd kunnen worden.

 

Een event bijwonen?
Met een tas vol met leuke spullen en een aantal interessante nieuwe contacten verlaten we een paar uur later de Rechtbank in Utrecht. Een bijzonder gezellige en geslaagde middag. Ook een Dress to Improve event bijwonen? Er staan al een aantal nieuwe kledingevents in de planning. Check de agenda van Fair Fashionista of de facebook pagina van Dress to Improve, waar je ook meer foto’s van het event kunt vinden.