Vandaag is het warme truiendag, deze dag herinnert ons (op ludieke wijze) aan het feit dat de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen. Het idee is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming 1 graad lager en je bespaart 7% C02 uitstoot. Op de officiële website van warme truien dag kun je uitrekenen hoeveel c02 je bespaart en dit delen met je vrienden of je kunt inspiratie op doen voor creatieve acties rondom deze dag.

Fair Fashionista kiest voor de gelegenheid haar vijf favoriete truien:

De ‘Knitted Polar‘ van Supershirt is gemaakt van 100% katoen (geen kriebels dus) en gelabeld met het FairWear keurmerk. De schattige ‘gebreide’ opdruk van ijsberen en ijsschotsen geeft deze trui een extra winters tintje. Normaal €54,95 maar vandaag zelfs in de uitverkoop voor €43,96!

De ‘Salvador Catly‘ sweater van Dweezilsfriend is gemaakt van 100% biokatoen met een Franse Kat die milieuvriendelijk gezeefdrukt is. De trui is klimaatneutraal geproduceerd. Dat wil zeggen dat de CO2-uitstoot bij het maken en vervoeren van dit product zo is verminderd, dat de bijdrage aan het broeikaseffect verwaarloosbaar is. Met al deze klimaat-vriendelijke asprecten valt de prijs (€ 49,95) erg mee!

Deze heerlijke retro trui van het merk ‘Native’ is speciaal gemaakt voor web-warenhuis OTTO en draagt het eigen ‘Cotton made in Africa‘ label. De trui bestaat voor 50% uit katoen en dit katoen is gecertificeerd met het PUREWEAR-keurmerk (waar overigens beduidend weinig informatie over is te vinden). Hoewel vraagtekens geplaatst kunnen worden bij de relatief onbekende keurmerken waar dit kledingstuk zijn eerlijke en milieuvriendelijke kenmerken vandaan zou moeten halen, is het een goed initiatief en érg leuke trui voor maar €29,99 (momenteel afgeprijsd van €49,99).

De grijze trui rechts, van het bekende merk Studio JUX, is gemaakt van 100% marino wol. Het is zowel GOTS als FairWear gecertificeerd. Onder andere te koop bij het Groene Warenhuis en daar nu in de uitverkoop voor €52,80!

Als laatst mag top-merk People Tree natuurlijk niet ontbreken. Zoals we van dit merk gewend zijn, hebben zij ook nu een breed scala aan mooie (warme en minder warme) truien te bieden. FF gaat voor de ‘Sausage Dog Jumper‘. Een gebreide trui met stippen en aandoenlijke teckel opdruk. Omgerekend vanaf de pond betaald je zo’n €67,-. Je moet dan wel even wat geduld hebben want het product moet vanuit Engeland verscheept worden.

 

Zoals je ziet kunnen warme truien dus ook heel stijlvol én goed tegelijk zijn dus geen excuses meer en zet die verwarming wat lager!