Gister gingen 95 vrouwen uit de kleren in de strijd tegen slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Fair Fashionista nam een kijkje achter de schermen in Utrecht.

In een ruime, lichte studio aan de Oudegracht te Utrecht bevindt zich de studio van fotograaf Jaap van de Klomp. Hier wisselen verschillende stoere vrouwen uit Utrecht en omstreken op deze zonnige zaterdag elkaar af om op te foto te gaan. Bijna alle kleding gaat uit, niet door het warme weer maar voor een belangrijke missie: betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, zoals een leefbaar loon en meer transparantie.

Onder het genot van een hapje en drankje poseren de dames om de beurt voor de camera. De sfeer is open en gezellig. Vrouwen van alle leeftijden (de jongste wel vijftien jaar!), vormen en maten zijn welkom, juist dit gevarieerde beeld is belangrijk. In de badkamer is een geimproviseerd kleedhok geinstalleerd. Één van de dames komt de kleedruimte uitlopen, met enkel de eerlijke slip aan en roze sjaal over haar schouders en borsten: “heeft u ook tape?” vraagt ze de cameraman. De man lijkt te twijfelen of het vastplakken van een sjaal aan haar borsten wel zo’n goed idee is. Maar dit zijn StoereVrouwen dus “nee hoor, geen probleem”.

Alle dames gaan drie keer op de foto: één keer trekken zij hun foute, oneerlijke kleding uit en twee keer in de fair fashion hipster, waarvan één met een zelfverzonnen slogan. De discussie rondom de hoeveelheid bloot blijft gedurende dag steeds terugkomen: “het moet wel netjes blijven en niet ordinair worden” stelt één van de dames, “het gaat uiteindelijk wel om de inhoud [van de boodschap], ook al klinkt dat nu misschien een beetje gek”.

Als laatst volgt de groepsfoto, een deel van de Utrechste StoereVrouwen gaat in groepsverband op de foto. Alle foto’s zijn bedoeld om misstanden in de kledingindustrie onder de aandacht te brengen maar ook ter promotie van de landelijke actie op 23 september in Amsterdam. Massaal zullen vrouwen (maar ook mannen zijn welkom) hun oneerlijke kleding uittrekken en in eerlijk ondergoed langs belangrijke kledingwinkels in Amsterdam trekken. Niet ordinair, wel gezellig en nuttig! Dus vind jij meer fair fashion ook belangrijk? Wees erbij op 23 september! Want zoals de slogan van één van de Utrechtse dames luidde: “liever naakt dan oneerlijk gemaakt!”

Meer informatie over de ‘strip for fair fashion’ campagne op de website van StoereVrouwen