Wanneer je aan Ierland denkt, denk je al snel aan grote steden als Belfast, Cork of Dublin. Vlak buiten de hoofdstad liggen echter twee kleine fair-trade gemeenten die (ook) de moeite waard zijn om te bezoeken: Bray en Graystones, aan elkaar verbonden door een prachtige wandelroute langs de Oostkust.

Vanuit Dublin is deze tocht heel makkelijk de maken. Met de dart reis je door tot het eindpunt Greystones en kan meteen beginnen. Tegenover het station, aan de Killincarrick Road, vind je Nature’s Gold, een biologische winkel met een breed assortiment. Naast voedsel onder andere ook verzorgingsproducten en tandenborstels.

Iets verder op, aan de Church Road ligt de tweedehands winkel ‘As Good As New’. Kleding, boeken, cd’s en videobanden, van alles is hier spotgoedkoop te vinden.

De laatste stop in dit dorpje is ‘The Happy Pear’, een lunchcafé met verwante biologisch winkeltje. Hier kun je van heerlijk vers bereide maaltijden genieten, een kop fair-trade koffie drinken, een stuk biologische chocoladetaart nemen en/of een keuze maken uit de tientallen thee soorten die ze hier (in een schattig klein theepotje) aanbieden. Ook zijn er genoeg opties voor veganisten en mensen met allergieën (voor bijvoorbeeld gluten, suiker of koemelk).

Heb je zin in een wandeling en uitzicht op de klassieke Ierse schoonheid? Loop dan de Church Road verder af in Noordelijke richting, sla rechts de brug over en neem de eerste straat links. Loop langs de haven alsmaar rechtdoor en je bevind je vanzelf op het juiste pad: de cliffwalk. Een wandelroute van ongeveer 6 kilometer naar het volgende dorpje: Bray. Heb je geen energie over voor deze tocht? Keer dan terug naar de dart, het is maar 1 halte terug.

Aan de zelfde zijde (de kant van de zee) van de Main Street in Bray vind je 3 interessante winkels: de Game Stop, de  Health Matters en een tweedehands winkeltje, allen maar een paar passen van elkaar verwijderd. Bij de Game Stop kun je heel veel tweedehands computer spellen vinden voor hele lage prijzen en voor verschillende consoles. De Health Matters is een biologische winkel/drogisterij. Er is voedsel en thee te vinden maar ook smeersels en cd’s. De tweedehands winkel, als laatst, heeft kleding, schoenen, tassen en boeken in de aanbieding. Het is vaak zoeken naar iets wat goed past en nog hip is ook maar je kunt hier met een hele goede en goedkope deal weglopen.

Loop de Main Street uit en sla rechtsaf bij de Quinsboro Road. Hier vindt je nog een tweedehands winkel: de Oxfam. Ook hier is het soms zoeken naar een modern kledingstuk (misschien heeft dat iets te maken met de gemiddelde leeftijd in dit dorp) maar er kan echt wat leuks tussen zitten. Plus dat de opbrengst naar een goed doel gaat.

Loop deze straat uit richting de zee. Sla rechts af en loop een stukje over de boulevard. Tijd voor een welverdiende pauze (vooral als je hebt gekozen voor de Cliffwalk), deze kun je pakken in de Porterhouse Inn. Hier bieden ze verschillende soorten biologisch bier en cider aan. Mocht je trek hebben gekregen kun je hier ook een lekkere (niet-biologische) maaltijd bestellen. Het station is vlak bij en de dart brengt je in 1 keer weer terug naar Dublin maar de Porterhouse Inn heeft ook kamers te huur dus een nachtje blijven slapen is ook een optie.