Hennep als kernmateriaal en andere duurzame gitaren.

Of je nu een klassiek akoestisch ontwerp wil of een moderne felle kleur, op het gebied van duurzame gitaren is er genoeg keus! Máár, je zult wel even moeten sparen..

Simon Lee’s Cyclotron: het buitenste gedeelte is gemaakt van 100% gerecyclede materialen, zoals industeriele pijpen, koffie bekers, voedsel verpakkingen, CD’s en plastic flesjes. Elke gitaar is uniek door de willekeurige kleuren van de basisproducten. Het hout in de kern van de gitaar wordt lokaal in het Verenigd Koninkrijk gezocht of draagt het FSC-label.

De “eco-Axe” (zie foto links) is de meest duurzame gitaar van Zero Impact Guitars: een elektrische gitaar waarbij het lichaam is gemaakt van “smartwood“, de brug van gerecycled staal en de nek van de duurzame stof grafiet. De andere gitaren zijn minder duurzaam maar zo eco-vriendelijk mogelijk gemaakt. In de productie werkt de maker zo veel mogelijk met zonne- en mensergie.

De semi-akoestische gitaren van MADA (afgebeeld op de titelfoto) zijn voor het grootste deel van hennep gemaakt en bevatten totaal geen plastic. Het snelgroeiende, milieu-vriendelijke (heeft weinig pesticide nodig), natuurlijke materiaal wordt lokaal geoogst (dus minder C02 uitstoot).

Martin & Co heeft gitaren van duurzame houtkap en FSC gitaren, zoals het “D Cherry acoustic-electric” model, hieronder weergegeven op de foto. Deze gitaar bestaat volledig uit gecertificeerd hout.