Vandaag is het de internationale dag voor inheemse volkeren. Het thema dit jaar is “Indigenous Media, Empowering Indigenous Voices”.

De internationale dag voor inheemse volkeren is voor het eerst uitgeroepen in 1994 door de Verenigde Naties. Het thema “Indigenous Media, Empowering Indigenous Voices” wil aandacht vestigen op de belangrijke rol die media – televisie, film, radio, social media – speelt voor inheemse volkeren. Allereerst in het ontstaan van stereotypen die inheemse identiteit vormgeven. Daarnaast in positieve zin, juist in het behoud van culturele tradities. En als laatst het belang van media in de communicatie met de buitenwereld en beinvloeding van sociale of politieke agenda.

Hoe kan media dan precies helpen? Het onderstaande filmpje geeft een duidelijk voorbeeld weer. Het ‘Sururi Carbon Project‘ helpt zowel het klimaat als de inheemse cultuur te beschermen.
De perfecte gelegenheid dus om wat eerlijke inkopen te doen bij inheemse producenten. FF’s tips:1. Make-up Tasje, gemaakte door Maya vouwen in Guatemala, €9,50, online te koop bij Y’abal.

2. Cashmere Sjaal, sjaal gemaakt in Nepal door een Fair Trade weefgroep die het traditionele vakmanschap stimuleert, €59,95, online te koop bij Counting Flowers.

3. The Body Shop Coconut Bodybutter, de kokosolie wordt in het kader van cummunity trade ingekocht bij een vrouwenorganisatie in Samoa, €15, -, te koop in de winkel of online.

Meer lezen
Voor meer informatie over deze dag zie de website van de VN
Meer informatie over de Sururi vindt je op hun website.