Het Duitse merk Fair Squared, bekend door hun duurzame condooms, komt met een geheel nieuwe lijn aan cosmetica producten met o.a. vanille douchegel en abrikoos shampoo. Fair Fashionista mocht een aantal producten testen. Hieronder de plus en minpunten van elk product op een rij.

Fair SquaredFairSquared Body Lotion Groene Thee

 

 

Bodylotion groene thee: 250 ml €12,95

+ Verspreidt snel over de arm. Crème ter grote 1 erwt is genoeg voor 1 arm/been;
+ Voelt heel zacht bij uitsmeren;
+ Trekt snel in;
+ Laat de huid zacht achter, zelfs de ellebogen;
+ Laat geen overheersende geur achter. Goed te combineren met parfum;
+/- Frisse geur van groene thee. Hou je meer van zoete geuren? Dan is deze niet voor jou. Wel geschikt voor frisse citrus fans;
– Vraagtekens bij de hoeveelheid onbekende ingrediënten en lage percentage Fair Trade ingrediënten (zie onderaan).

FairSquared Shampoo Abrikoos

 

 

Shampoo ambrikoos 250ml: €9.95

+ Ik krijg de vraag of ik naar de kapper ben geweest;
+ Mijn dunne haar heeft vaak moeite met volume maar met deze shampoo gaat dat goed;
+ Haar wordt goed schoon en is pas na een paar dagen vettig;
– De shampoo ruikt zoet maar een beetje chemisch. Toch is de abrikozen geur wel af te leiden uit de vrucht zelf. De shampoo bevat olie uit de abrikozenpit. Naast deze natuurlijke bron, heb ik wel vraagtekens bij de hoeveelheid onbekende ingrediënten en lage percentage Fair Trade ingrediënten (zie onderaan).
* Na de shampoo zou een conditioner prettig zijn, m.n. als je droge punten hebt, deze is op dit moment nog niet opgenomen in het assortiment van Fairsquared;

Tip: de shampoo verspreidt niet heel veel, voor goede verdeling verspreid je zelf aan elke zijkant en bovenop een klodder shampoo ter grote van een
erwt

FairSquared Douche Gel Vanille

 

 

Vanille douche gel 250ml: €9.95

+ Goed te combineren met parfum. Geen sterke vanille geur blijft achter op lijf;
+/- Vers uit de tube heeft de crème een sterke vanille geur, of meer vanillecake geur. Het ruikt vrij chemisch. De geur vervliegt snel tijdens het douchen;
– De gel bevat geen vanille. De vanille komt uit essentiële oliën. Dat verklaart de licht chemische geur. Vanille is één van de duurste ingrediënten. Hierdoor kiezen veel cosmetica merken ervoor om geen pure vanille te gebruiken. Dat gebeurd blijkbaar vaker want ook vanille producten van bijvoorbeeld de Body Shop of Santé bevatten geen vanille. Een merk waar je wel Fair Trade vanille terug kunt vinden is bij Lush;
– Vraagtekens bij de hoeveelheid onbekende ingrediënten en lage percentage Fair Trade ingrediënten (zie onderaan).

 fairsquaredhandcreme02fairsquaredhandcreme01
Handzeep amandel/olijf: 250ml: €9.95

+ Beiden hebben een zoete geur. De amandel is duidelijk te ruiken;
+ Na gebruik voelen de handen schoon en meteen ook verzorgd;
+ Zelfs de geur van knoflook en ui kan deze zeep aan. Het is niet compleet verdwenen maar bijna niet meer te ruiken;
+ Schuimt goed;
– Vraagtekens bij de hoeveelheid onbekende ingrediënten en lage percentage Fair Trade ingrediënten (zie onderaan);
* De amandel handzeep laat net iets meer zachtheid achter op de handen. De olijfzeep droogt naar verhouding iets meer uit.

FairSquared logo

Over Fair Squared

Fair Squared probeert zo veel mogelijk Fair Trade gecertificeerde ingrediënten te gebruiken. Het bedrijf werkt nauw samen met de Fairtrade Foundation, Action Aid, Oxfam en Amnesty International. Ingrediënten komen van over de hele wereld. De producten worden samengesteld in Duitsland, zijn dierproefvrij (Peta gecertificeerd) en vegan (gecertificeerd door Vegan Society).

 

Fair Trade & Organic

De producten van Fair Squared bevatten Fair Trade ingrediënten, zijn dierproefvrij, Natrue gecertificeerd en vegan. Het etiket lezend, ben ik verrast door het lage percentage Fair Trade ingrediënten en de keuze voor Natrue.

Natrue LogoNatrue certificering staat bewerkte ingrediënten toe, als deze uit natuurlijke bronnen zijn verkregen. De verpakkingen bestuderend kom ik dan ook veel ingrediënten tegen die niet geheel natuurlijk klinken: sodium coco sulfate, glyceryl oleate of lecithine. Op het internet zijn uiteenlopende meningen te vinden over deze stoffen. Zelf smeer ik liefst alleen ingrediënten op mijn huid die ik (her)ken maar volgens het bedrijf en de meeste webpagina’s kunnen deze stoffen geen kwaad en zijn de producten ook geschikt voor de gevoelige huid. En toegegeven, geen van de producten hebben irritaties of droogte veroorzaakt.

 

Fair Trade LogoDe producten van Fair Squared bevatten tussen de twee en zeven procent Fair Trade gecertificeerde ingrediënten. Een verrassend laag cijfer! Dit komt echter doordat de producten voor een groot deel uit water bestaan. De stoffen die Fair Trade beschikbaar zijn, zijn bijna allemaal gecertificeerd. Dat is gewoon het nadeel aan een samengesteld product ten op zichten van een ‘puur’ product als thee. Waar er steeds meer organic cosmetica op de markt komt, blijft Fair Trade gecertificeerde cosmetica nog een beetje achter. Wat dat betreft valt het werk dat Fair Square verzet te prijzen.

 

Conclusie

Fair Squared biedt een fijne lijn eerlijke producten aan, zacht en effectief. Het is met name op het gebied van Fair Trade ingrediënten in cosmetica dat het merk uitblinkt in vergelijking met andere merken. Voor de echte organic cosmetica fans zullen de producten waarschijnlijk iets te onnatuurlijk aanvoelen. Zou ik een van de producten zelf aanschaffen? De handzeep en de shampoo misschien, die laatste dan het liefst met bijpassende conditioner wanneer die uit is.

De producten van Fair Squared zijn onder andere te koop bij Big Green Smile en WAAR.