Een kist vol verse streekproduct aan huis afgeleverd, klinkt als pure luxe toch? Te mooi om waar te zijn! Dat ligt eraan hoe jouw leefpatroon eruit ziet…

De Streekmolen is een service dat een krat verse streekproducten aan huis aflevert. Elke twee weken bezorgen zij, afhankelijk van de voorkeur van de klant, op donderdag of vrijdag tussen 18.00 en 21.00 uur producten uit een viertal categorieën: groente, fruit en aardappelen; (2) versgebakken brood; (3) vlees (of vegetarische vervanger); (4) een extra streekproduct zoals kaas, sap, melk of boter. Op de website zijn recepten te vinden met de ingrediënten die je aan huis geleverd krijgt. Erg handig want er zitten soms nieuwe, mogelijk onbekende dingen tussen. Abonnementen zijn makkelijk via internet af te sluiten en ook weer op zeer korte termijn te annuleren óf op te schuiven bij vakantie. Een éénpersoons krat kost €22,50 en is goed voor 2-3 maaltijden. Op de website is onder het kopje ‘leveranciers‘ een overzicht te vinden van de afkomst van je producten. Leuk om het verhaal en de herkomst achter de spullen te ontdekken. Het concept klinkt top, dit ga ik een keer proberen!

Service & bezorging
Zo’n avondje verplicht thuis zijn doet mij eigenlijk wel heel erg goed. Ik maak schoon, orden mijn kleding, vouw die berg schone was -eindelijk- eens op, ruim op, lees wat tijdschriften. Ik haal af en toe diepe buikademhaling en merk dat ik best wel tot rust kom. Niet helemaal want ergens bekleeft toch een lichte spanning in afwachting op de deurbel. Maar misschien heeft dat ook met de eerste keer te maken, het onbekende, en neemt dat af met der tijd.

De box kan tussen 18.00 en 21.00 komen. Rond half 7 besluit ik te gaan eten. Een gezond gerecht met avocado en nori. Niet handig voor bezoek. Ik schrok de maaltijd snel naar binnen want wil niet met stukjes zeewier tussen mijn tanden de deur opendoen. Kwart over negen heb ik nog steeds niks vernomen van mijn kist. Komt ‘ie nog wel? Eigenlijk wilde ik vanavond een gezichtsmaskertje op doen maarja de bezorger schrikt zich vast dood als ik opendoe met een gezicht vol modder. Nog even geduld dan maar…

Helaas. De box komt niet en er volgt ook geen telefoontje. Na mailcontact blijkt dat mijn huis (in hartje centrum Utrecht) niet goed te vinden was – huh?! Nou ok, de volgende ronde gaan ze met extra uitleg van mijn kant, hun best doen om mijn huis te vinden en gelukkig lukt dat! Ik had gevraagd om mij te bellen als ze er zouden zijn, mijn deurbel is kapot en de buren willen niet steeds voor mij opendoen. Helaas is dit niet doorgekomen. De buren komen aankloppen dat er iemand voor mij is. Ok, aan de bezorging zaten wat minpuntjes maar de box is binnen, laten we maar gaan proeven!

Smaak
Zoals je zou verwachten van biologische producten, bevatten deze producten veel meer smaak. Eigenlijk eet ik alleen champignons en shi-take maar de paddenstoel uit dit pakket (geen idee welke het is) is ook lekker! De aardappellen hebben een goede schoonmaakbeurt nodig. Zonder schil bevatten ze weinig smaak, maar met schil er nog omheen juist heel veel, een stuk gezonder en lekkerder. Wanneer ik de spinazie ruik denk ik: “wilde spinazie” met de nadruk op wild, rechtstreeks uit de natuur, heel vers. Volgens de website zou de spinazie gewassen zijn maar tijdens het eten twijfel ik daar over. Ik heb het idee dat er nog wat zand tussen zit – dat knisperende geluid en gevoel als je een broodje op het strand eet zeg maar. De perensap is lekker dik. Ik kan bijna niet geloven dat dit puur en alleen fruit is, het smaakt zo zoet! Het doet me heel erg denken aan die perenijsjes die ik vroeger als kind graag at. Het versgebakken boerenbrood is precies zoals je zou verwachten: het is zacht en smakelijk.

Recepten
De kist bevat producten die ik normaal gesproken nooit eet, zoals rabarber, witlof en jam. Leuk! Zo probeer ik eens iets nieuws maar wat maak ik hier dan van? Gelukkig levert de Streekmolen een aantal recepten mee (deze zijn op internet te vinden). Heel handig, ten minste, als je geen glutenintolerantie hebt en/of vegetariër bent. Ik moet dus helaas op zoek naar mijn eigen recepten. Een kleine disclaimer: ik ben geen goede kok. Ik heb niet de tijd, het geduld of de creativiteit om te koken. Lees deze review dan ook vanuit die lens.

Houdbaarheid
Gezien ik de recepten bij de voor mij onbekende groenten zelf moet zoeken, begin ik met de bekende weg: de aardappels, spinazie en en andere voor mij gebruikelijke etenswaren gaan als eerste op. Met mijn drukke baan en sociaal leven eet ik zo maar ineens vijf van de zeven dagen thuis deze week. Week twee heb ik weinig tijd om een recept op te zoeken en kook snel een bekende maaltijd. En voordat ik het weet moet ik alweer naar het buitenland voor werk en liggen de rabarber en witlof daar nog steeds. Zonde! Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om ze weg te gooien maar weet ook dat ze niet meer eetbaar zullen zijn als ik terug ben.

Conclusie
Het is een fantastisch idee deze box. Je krijgt gevarieerde maaltijden wat goed is voor de gezondheid maar ook voor de natuur, want het is lokaal en in afstemming met het seizoen. De ingrediënten zijn vers, dat proef je en voelt meteen goed. Je hoeft de deur niet uit maar enkel een avond (of twee als je pech hebt) thuis te blijven, iets voor jezelf te doen of lekker op te ruimen, zonder sjouwen staan de spullen zo in de keuken. Nadeel van het verrassingselement is dat er spullen tussen kunnen zitten die je niet lust, uit principe niet graag eet of waar je allergisch voor bent. Naast de vlees/vegetarisch optie is er namelijk geen veganistische variant of een lactose-, suiker- of glutenvrije variant. Met deze box zit je voor een week redelijk ruim in je voedselvoorraad (je kunt er niet ál je maaltijden voor één week uithalen maar komt wel ver, met name als je af en toe buiten de deur eet zoals ik) maar voor een alleenstaande drukke vrouw kan dit al leiden tot voedseloverschotten (en dus voedselverspilling) – zonde! Ik gok dat een box als deze beter zijn werk kan doen binnen een starters huishouden, studentenhuis of een gezinnetje. Óf iemand die meer tijd heeft (lees: neemt) om zich te verdiepen in ingrediënten en koken. Voor nu denk ik dat de box niet bij mij past, als mijn leven anders ingericht is zou ik het echter nog wel eens willen proberen.

Zelf een keer proberen? Je kunt een proefkrat bestellen voor €25,- via de website.

Dit is een artikel in het kader van MyStyle


Wat is MyStyle? Een groep jonge mensen die met brutal honesty voor jou duurzame producten test. Van kleding tot gadgets en van eten tot verzorgingsproducten.

We zijn onafhankelijk, waardoor je zeker weet dat het niet een advertentie of marketingtruc is. Alle reviews en nog veel meer vind je op de MyStyle Facebookpagina en via Twitter!

Heeft dit artikel je geholpen?
ja
| ja, en ik ga nu vaker letten op duurzaamheid | nee | anders, namelijk | weet niet