In de schappen van de supermarkt vind je sinds kort de Fairtrade en Rainforest Alliance gecertificeerde noten van Jack Klijn. Hoe smaken deze nieuwe noten?

De noten van Jack Klijn zijn heerlijk én eerlijk. Sommige noten zijn Rainforest Alliance gecertificeerd waardoor zij bijdragen aan natuurbescherming. Anderen dragen het Fairtrade logo, dat goede arbeidsomstandigheden en een leefbaar loon voor de boeren nastreeft. De noten komen van ver maar het bedrijf staat dicht bij de boeren en de natuur, om zo ook rekening te houden met toekomstige generaties. Op de website kun je per noot bekijken waar deze vandaan komt. Ook wordt heel duidelijk weergegeven welke allergenen de verschillende verpakkingen bevatten. Een mooie presentatie en duidelijk verhaal maar smaakt dit ook ergens naar? Tijd om te proeven…

Pinda’s 150 gram
Laten we beginnen met één van de meest populaire snacks: de pinda. Deze pinda’s zijn vol van smaak en subtiel met zout bestrooid. Niet van die chemische zoute pinda’s de je bij de bioscoop of in het vliegtuig krijgt maar heel natuurlijk met delen van het vliesje er nog aan.

Cashewnoten 135gram
Één van mijn favoriete snacknoten (en ook die van mijn moeder -hmm zou daar een connectie zijn), de cashewnoot ruikt meteen goed bij het uitschudden. Knapperig en romig, zo zou ik de cashewnoot omschrijven. Een heerlijke smaak en net zo goede nasmaak, zo één waardoor je door wilt blijven eten. Goede balans tussen de smaak van het zout en de smaak van de noot zelf. Geen chemisch/glimmend randje zoals ik ze ook wel eens ben tegengekomen.

Walnoot 90gram
In verhouding tot de andere noten komt er weinig geur van de walnoot af. Ik moet bekennen dat de walnoot niet één van mijn favoriete noten is en helaas weet Jack Klijn mij ook niet te overtuigen. De noot smaakt, zoals de walnoot eigen is, niet heel overheersend, het kleine zoutlaagje voegt hier weinig aan toe. De textuur is zacht, gematigd knapperig maar ook dit is een kenmerk eigen aan de walnoot. En zoals mij bij alle walnoten overkomt, laat ook deze een aparte droge, houtachtige smaak achter. De boodschap is dus eigenlijk: dit is een goede walnoot, zoals hij hoort te zijn. Ík ben niet zo’n fan van deze smaak als áls ik voor een walnoot zou kiezen, wordt het deze. Het Fairtrade keurmerk en feit dat het goed op de hersenen schijnt te werken maken dit toch een zeer verantwoord tussendoortje!

Macadamia’s 100 gram
Voor mij een eerste introductie met de macadamia noot en het werd tijd! Wat zijn deze noten lekker! Knapperig en romig tegelijk, bedekt met en klein zoutlaagje, die je bijna niet proeft maar de zoetheid van de noot zelf lijkt te versterken. Van alle noten is dit de vetste, dus uitkijken geblazen voor de lijn maar hé, met deze aankoop blijft het Amazone gebied beschermd (Rainforest Allience keurmerk) dus wat dat betreft geen schuldgevoel!

Amandel 110gram
Bij het opendoen van de verpakking komt je meteen een rijke, diep-zoete lucht tegemoet. De amandelen zijn redelijk groot, voor hoe ik de noot ken, ongeveer de vorm van een vingerkootje. Het velletje zit nog om de noot heen. Ik eet regelmatig amandelen (deze zouden goed zijn voor huid en haar) maar wow, deze lijken veel voller van smaak dan de goedkoopste variant in het schap bij mijn lokale supermarkt. Toegegeven, dan ga ik meestal voor de ongezouten versie en zout versterkt de smaak natuurlijk wel een beetje. Maar toch! Al doe je het niet voor een stralende huid en haar, als snack doet deze het sowieso goed. De amandel is in verhouding tot de macadamia iets minder vet en breekt dan ook wat sneller op, waardoor deze iets minder kauwplezier meegeeft.

Notenmelange 140 gram
Gevaarlijk lekker, dat is deze notenmelange! In de mix zitten pinda’s, cashewnoten, macadamia’s en amandelen. Goed zout, precies zo dat het de smaak van de noot zelf versterkt. Los zijn de noten stuk voor stuk goed, zoals hierboven al is beschreven maar ook de combinatie is heerlijk. De noten zijn goed in balans waardoor je elke keer een nieuwe combinatie in je hand hebt. Bij elke kauw, ligt de nadruk steeds weer op een andere noot, macadamia, oh ja pinda, cashewnoot. Fijne afwisseling en lekkere mix! Hij lijkt net ietsje zouter dan de rest. Ideaal voor bij de borrel. Deze zorgt echt voor het ‘ik kan niet meer stoppen met eten’ effect! (nee echt, je wilt niet weten hoeveel handjes ik heb weggewerkt tijdens het schrijven van deze review).

Who’s more nuts?
Eerder verscheen op Fair Fashionista de review van Just Nuts. Beide noten zijn bijna niet te vergelijken. Just Nuts is echt een snack voor tussendoor: de verpakking is kleiner en bevat ook gedroogd fruit, iets wat Jack Klijn niet heeft. Een ander verschil is dat Just Nuts Paranoten in het assortiment heeft, Jack Klijn biedt juist weer pinda’s, amandelen en macadamia’s. Deze merken vullen elkaar dus heel mooi aan, afhankelijk van welke trek je hebt.

The good, the bad, de conclusie
De noten smaken geweldig, dat is duidelijk. Behalve dat ze sporen van pinda’s en andere noten kunnen bevatten zijn ze vrij van gluten, lactose, soja en meer [zie website]. Ik krijg het idee dat de noten echt met zorg zijn geselecteerd, ze zijn allen mooi en van goede kwaliteit. De verpakking is super makkelijk te openen op elk gewenst formaat door kleine inscheuringen aan de bovenkant. Het zoutgehalte is bij alle noten perfect gebalanceerd. Het nadeel van het zout is wel dat de noten daardoor niet gebruikt kunnen worden in zoete gerechten, zoals yoghurt met aardbeien en amandelen (een gerecht dat ik graag eet). Daarnaast blijft na het proeven van de vele noten een redelijke laag zout op mijn vingers plakken. Maar dit is denk ik onontkoombaar (of misschien enkel met chemische plakmiddeltjes en daar zeg ik ‘nee dank u’ tegen). Conclusie: een lekkere, vullende, gezonde én verantwoorde snack. Voor mij is het duidelijk, vanaf nu heb ik standaard een aantal zakjes Jack Klijn in mijn kast liggen!

 

Dit is een artikel in het kader van MyStyleMyStyle is een groep jongeren die duurzame producten en diensten test. Van fashion tot food en van gadgets tot beauty, wij testen het voor je uit!

Alle reviews en nog veel meer vind je op Facebook en Twitter.

Heeft dit artikel je geholpen? ja | nee